Wednesday 6 November 2019

Egy edző munkája





Vendégként számodra az első és legfontosabb szempont egy edzés kiválasztásánál, hogy szimpatikus legyen az edző. Ez persze nehéz, hiszen pillanatok alatt kell ennek eldőlnie, mert az edzés már kezdődik is. Sok kérdés megfordul a fejedben mielőtt odaérsz az első edzésedre: Vajon ismerni fogok bárkit is? Az edző vajon felmér egyből ahogy meglát? Ki fognak nevetni a bénáskodásaim miatt? Bírni fogom én ezt és ha nem mit fogok csinálni? Már-már bepánikolsz ezektől a gondolatoktól annyira felpörgeted magad. Aztán belépsz és egy mosolygós arc, egy igazi kézfogás, egy-két jó szó és máris enyhülsz. 

Nos ez az egyik dolgom edzőként: kényelmes és kellemes körülményeket biztosítani ahhoz, hogy a vendég vissza akarjon majd térni. Az én felelősségem az üzletem fenn és megtartása, ezért nem a pillanatnyi bevételt kell szem előtt tartanom, hanem a hosszútávú célokat kell előtérbe helyezni. A vendég legyen a vendéged egy év múlva is. 

Itt jön be a második dolog: változatos, kedvcsináló, marasztaló és eredményt hozó edzéseket tartani. Változatos eszközhasználat, zenék és koreók. Különböző edzéstípusok és intenzitások, megújuló trendek és úgymond "személyreszabás", ami azt jelenti hogy a csoport igényeit felmérve iktatsz be új zenéket és koreókat, figyelembe veszed a fittségi állapotukat, az éppen aktuális kedvüket és a te határaidat is. Ez nem az edző edzése, ezért nem arról kell szóljon az óra, hogy te mint edző milyen ügyes vagy miközben senki nem tud lekövetni. Az óra kizárólag a vendégekről és a vendégeknek szól.

Harmadik pont: pszichológia. Edzőként ismerned kell önmagadat eléggé ahhoz, hogy ne vidd be a saját gondjaidat a terembe, az órádra. Tudnod kell bánni a vendég érzéseivel, testével, lelkével és a szavakkal. Dícsérni kell és nyomon követni fejlődésüket. Meg kell látni mindenkiben a jót, az ügyességet, a képességet. Bíztass, mosolyogj, köszönd meg. Ez a 3 alappilléred edzőként.

A negyedik pont: nézzenek fel rád. Ehhez pedig hitelesnek kell lenned. 60 percen keresztül annak az embernek te vagy a motiváció, a követendő példa, a tanár, az útmutató. Élj úgy, hogy összeegyeztethető legyen az ő életükkel. Ne ülj egy trónon, ne prédikálj, ne oszd az észt. Ne állíts fel lehetetlen célokat, ne etesd őket "trendi" maszlaggal és főleg ne bíztasd hogy kövessenek hülye fogyókúrákat. Nevelj, ápolj, figyelj. Legyél ott nekik és vidd őket egy közös értelmezhető cél felé. 

Ez az én munkám és mint minden munkát az életben csak alázattal, őszinte rajongással és tanulásvággyal lehet csak csinálni.




No comments:

Post a Comment

Alkalmazkodj, erősödj és légy fegyelmezett

K öszöntelek az AdriFitnesz online világában. Mozogni kell hát mozogjunk együtt! Tudom, hogy most mindenki nehéz helyzetben van. Mindenk...